Rubriky

CHRAŇ STVOŘENÍ !

Bůh svěřil poslání chránit stvoření lidem, nikoli penězům

Z katecheze Svatého otce Františka při generální audienci 5. června 2013 (myšlenky, které mě zaujaly)


..."Mluvíme-li o životním prostředí a stvoření, vybavují se mi první stránky Bible z knihy Genesis, kde se praví, že Bůh dal muži a ženě zemi, aby ji obdělávali a chránili (srov. Gn 2,15). A kladu si otázky: Co znamená obdělávat a chránit zemi? Opravdu obděláváme a chráníme stvoření? Anebo je drancujeme a opomíjíme?" (Svatý otec František)

Svatý otec Františe připomína, že obdělávat znamená starat se o zemi, aby přinášela plody. Tak se má stát zahradou, místem obyvatelným pro všechny.

Poukazuje na slova Benedikta XVI, který mluví o tom, že tento úkol, který nám svěřil Bůh Stvořitel, vyžaduje přijetí rytmu a logiky stvoření. My se však necháváme vést domýšlivostí nadvlády, majetnictví, manipulace a vykořisťování.

Dnes vládne dynamika ekonomie a finančnictví. Zemře-li někde na ulici člověk, je to pro nás nezajímavá zpráva. Avšak poklesne-li v nějakém městě kurz na burze o deset bodů, je to tragédie. Lidský život, člověk, už není vnímán jako primární hodnota, ale je degradován na úroveň pouhého odpadu.

Tento přístup, nazvaný Svatým otcem "kultura odpadu", nás také činí necitelným vůči plýtváním potravinami a jejich zahazování. Vybízí, abychom si více vážili potravin a neměřili je jen ekonomickou cenou. Podle jeho slov, vše, co vyhodíme, jako bychom kradli ze stolu chudým a hladovějícím.

V závěru vybízí, abychom se zasadili o respektování a ochranu stvoření, byli pozorní ke každému člověku, odporovali kultuře plýtvání a odpadu a prosazovali kulturu solidarity a setkání.

Přezato z článku České sekce Radia Vatikán http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=18375


A tak si představuji úplně reálné situace ze života. Když jdeme nakoupit potraviny, přemýšlíme spíš nad tím, jestli spotřebuje vše, co si hodláme koupit, nebo počítáme, kolik ušetříme, když si koupíme hned 4 balení toho výrobku v akci. A láká nás do obchodu potřeba oblečení, nebo obrovská červená cedule VÝPRODEJ! A komu vlastně prospívá, když nakupuji i to, co nepotřebuji? A co takhle zkusit využít potenciál té naší zahrady i trochu jinak, než jen na trávník...

Zobrazeno 1238×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková